povratak na sve vijesti

PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA

petak, travnja 05. 2019.

Ovo je autoričina prva samostalna izložba, a nama je posebno zadovoljstvo što je to upravo u Crnogorskom domu u Zagrebu. Izvanrednom ugođaju pridonijelo je mnoštvo gostiju, što govori o njihovom uvažavanju slikarice i želji da sudjeluju u njenom velikom događaju.

OSTVARENI SNOVI VIŠNJE ŠČUKANEC

Hrvatska udruga kreativnih amatera-HUKA- je upravo to: iz te vrijedne radionice došla nam je još jedna autorica, VIŠNJA ŠČUKANEC i predstavila svoje slike, 4.4.2019. godine izložbom pod nazivom „OSTVARENI SNOVI“.

U predstavljanju su sudjelovale : Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“-Zagreb i Verica Kovač, predsjednica HUK-A , koja je istakla:

Višnja Ščukanec se kao slikarica otvara polako, malim koracima. Naravno da smo u početku tako složenog kreativnog procesa nesigurni u sebe, pogotovo kada se uči uz Janicu koja slika lako, brzo i lijepo. Uz takvog učitelja od sebe tražite puno više nego ste u početku sposobni dati pa je Višnji trebalo dugo da se ohrabri i otvori prema van. Sada je stekla hrabrost izlaska u javnost sa svojom prvom samostalnom izložbom. Pred nama su radovi koji govore tisuću riječi. Sklad boja, izbor motiva i čvrsto postavljena konstrukcija crteža te korištenje više tehnika slikanja govore o dobrom oku i vještoj ruci slikarice. Višnja voli prirodu i pejzaž pa su to njeni najčešći motivi. Ali ima tu i vaza s cvijećem koje su, makar tisuću puta ponavljane, uvijek izazov za svakog slikara, jer se na tome najlakše pogriješi. Možemo reći da je Višnja došla u fazu sigurnosti u sebe, postigla vještinu rada s kistom i tehnikama slikanja i ovom izložbom nagradila sve nas koji je poznajemo godinama. Očekujemo njene nove izložbe i njen daljnji napredak, na zadovoljstvo svih nas koji je poznajemo i na ponos naše cijele udruge. Također očekujemo njen izlazak na likovne kolonije gdje se stječe konačna iskaznica istinskih slikara.“

Večer su upotpunili lijepi stihovi Katarine Knezović i Janice Šterc, a Ivan Pintar je poznatim melodijama uz pratnju na gitari zaokružio izvanredan ugođaj večeri.

U tim malim društvenim grupama kao što je HUKA, vlada posebna povezanost i prijateljstvo, a sa takvom učiteljicom kao što je Janica Šterc, sve postaje lakše i dostižnije. Janica svojim stihovima svjedoči o tome:

 

„To prijateljstvo nije od jučer,

A nije ni bitno od kada je

Važno je da danima do sada

I još danas traje.

Ja teško odustajem od ljudi,

Svaka osoba je za mene biser

Na čarobnoj, predivnoj ogrlici

Što život se zove.“

. . .

                                                                                                                       Milanka Bulatović

Dokument