povratak na sve vijesti

BOJAN MARTINOVIĆ i VUJADIN KRIVOKAPIĆ

petak, studenog 22. 2019.

U prekrasnom zdanju Muzeja Mimara 20. 11. 2019. u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske , a u okviru Dana crnogorske kulture izuzetan nastup imali su vrsni crnogorski umjetnici BOJAN MARTINOVIĆ- klavir i VUJADIN KRIVOKAPIĆ - violina

PROGRAM

Maurice Ravel                                                                

Sonata za violinu i klavir  br.1  a – moll (“Posthumos“), M.12

Branko Zenović

Igra

Nikola Hercigonja

Pjesma i Igra

Boro Tamindzić

Ples orlića

Miklos Rozsa

Duo, Op.7

*Tranquillo

*Allegretto capriccioso

*Largo doloroso

*Allegro vivo e giusto

 

 

Vujadin Krivokapić

Vujadin Krivokapić je rođen 27. 3. 1976. godine u Dubrovniku, Hrvatska. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Školskom centru za muziku i balet ''Vasa Pavić'' u Podgorici u klasi prof. Vilija Ferdinandija.

Diplomirao je na FMU Beograd 1999. godine u klasi prof. Dejana Mihajlovića. Diplomski ispit je istovremeno bio i prijemni za magistarske studije, tako da je 2001. magistrirao takođe u klasi prof. Dejana Mihajlovića na FMU Beograd.

Nakon toga, 2002. godine upisuje magistarske studije na Fakultetu za muziku Montreal (Faculte de Musique) u Kvebeku, Kanada, koji se nalazi u sklopu Montrealskog Univerziteta (Universite de Montreal) u klasi prof. Eleonore Turovsky. Magistrirao je 2004. godine. Tokom studija je bio polaznik više kurseva u zemlji i inostranstvu (prof. Margaret Little, prof. Jean-Eudes Vaillancourt, Jean Francois Rivest)

Laureat je više internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija dobijena od Montrealskog Univerziteta. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi u klasi prof. Grigori Kraska. 2012. godine promovisan je u zvanje docent na predmetu Gudački instrumenti - Violina a 2018. godine je promovisan u zvanje vanredni rofesor. Ujedno je i rukovodioc studijskog programa/ gudački instrumenti.

Do sada je ostvario značajan broj nastupa u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju solistički cjelovečernji resitali   u salama: ''Claude Champagne'' u Montrealu, Lee Fondation Theatre u Singapuru, Musikverein i Haus der Musik u Beču, First Presbuterian Church u Trentonu, Barsinger Theatre u Lankasteru, velika scena CNPa i dr. Pored pomenutih, održavao je solističke resitale i nastupe u okviru kamernih sastava u: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Americi, Kanadi i Singapuru.

Nastupao je i sarađivao sa priznatim domaćim i stranim umjetnicima: Vili Ferdinandi, Julio Marić, Boris Kraljević, Petar Garić, Ana Mihaljević, Gernot Winischhofer, Mariangela Di Giamberardino, Robert Margaryan, Elvira Misbakhova, Kateryna Bragina, Sung Hi Park, Luo Di.

Bojan Martinović rođen je 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito  darovit mladi pijanista  1996. godine primljen je na studije klavirana Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao  i  magistrirao sa najvećom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u  Beču. Pohađao je kurseve na  kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i  Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca  Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut - Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je međunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

  1. i 2014. u dva navrata držao je majstorske kurseve na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”.

Tokom 2017. nastupao je u Italiji, Rusiji, Americi. Dobitnik je nagrade CANU. Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala Espressivo i međunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”. Snimao za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore. Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Piše i interpretira muziku.

 

KONCERT JE ORGANIZIRAN UZ FINANCIJSKU POTPORU GRADA ZAGREBA I MINISTARSTVA KULTURE CRNE GORE

Dokument