povratak na sve vijesti

SEMINAR KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

utorak, ožujka 05. 2019.

Na dvodnevnom seminaru Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, održanom 4. i 5. ožujka u Daruvaru, sudjelovali su predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, te tajnice i knjigovođe.

Na dnevnom redu prvoga dana bile su teme; akti i dopisi prema gradskom uredu, predstojeći lokalni manjinski izbori, javna nabava, te 16. sjednica Koordinacije. Drugoga dana seminara predsjednike vijeća i predstavnike manjina primio je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, s izaslanstvom grada i manjinskim predstavnicima, Vandom Cegledi, zamjenicom gradonačelnika za društvene djelatnosti, Vladimirom Bilekom, zamjenikom gradonačelnika za češku nacionalnu manjinu i saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu, i Snježanom Sabo, predsjednicom Gradskog vijeća. Iz Grada Zagreba je stiglo izaslanstvo gradonačelnika Zagreba Milana Bandića; zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba

Elizabeta Knorr, Slavko Kojić, savjetnik gradonačelnika za financije, i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Na seminaru je sudjelovao i Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, sa suradnicima. Nakon susreta s predstavnicima Grada Daruvara, održan je susret s manjinskim predstavnicima Daruvara, posjet Češkoj besedi i Savezu Čeha, češkoj školi i vrtiću te nakladničkoj kući Jednota koja objavljuje na češkom jeziku.

Članovi Koordinacije obišli su Daruvar i posjetili; dvorac Janković, katoličku, pravoslavnu crkvu, Rimsku šumu… Boravak u Daruvaru završen je na Češkom groblju obilaskom groba Tonija Hnojčika, koji je preminuo prije nepunu godinu dana, jednog od najboljih hrvatskih fotoreportera. Hnojčik je tijekom Domovinskog rata fotografirao na prvim crtama bojišnice u Slavoniji i njegove su fotografije prenijeli svjetski mediji. Bio je pripadnik češke manjine, a tijekom četrdesetogodišnje karijere mnogo vremena posvetio je fotografiranju i promoviranju svoje, ali i ostalih nacionalnih manjina. Članovi Koordinacije odali su mu počast paljenjem svijeća na grobu.