povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE I IZLOŽBA KARIKATURA - DARKO DRLJEVIĆ

srijeda, ožujka 06. 2019.

Tradicija da se predstavljanje knjige u Crnogorskom domu u Zagrebu odista pretvori u praznik knjige, u izuzetan kulturni događaj, nije iznevjerena ni sinoć 5. 3. 2019. na predstavljanju MONOGRAFIJE -DARKO DRLJEVIĆ i otvaranju njegove izložbe KARIKATURA. Tome su, posebno, svjedočili i brojni uglednici i gosti, svjetski poznata imena iz svijeta karikature, ugledni pojedinci iz svijeta umjetnosti.

Ako netko u svom stvaralaštvu osvoji preko 190 međunarodnih nagrada i priznanja, onda je najmanja obveza odužiti mu se jednom MONOGRAFIJOM, skromnim doprinosom njegovom izuzetnom talentu i ugledu. 

Ovo je i bila odrednica Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji sa Skaner studiom iz Zagreba, kada su prije dvije godine pokrenuli projekt izrade monografije, posvećene DARKU DRLJEVIĆU. 

Predstavljanje Monografije i otvaranje Izložbe u Crnogorskom domu u Zagrebu 5. 3. 2019. je završetak ovog izuzetno uspješnog projekta, kojim je trajno zabilježen Darkov doprinos svijetu karikature, svijetu specifične umjetnosti i stvaralaštva. Broj i imena prisutnih samo su potvrda još jednog uspješnog kulturnog događaja u Crnogorskom domu. Tu su bili svjetski poznati karikaturisti: PETAR PISMESTROVIĆ, DARKO DRLJEVIĆ, LUKA LAGATOR, SREĆKO PUNTARIĆ, DAVORIN TRGOVČEVIĆ, DAMIR NOVAK, RATKO MARIČIĆ, NATAŠA RAŠOVIĆ BODIŠ, kao i veliko ime suvremene svjetske umjetnosti DIMITRIJE POPOVIĆ.

U predstavljanju Monografije učestvovali su Nataša Rašović Bodiš, Luka Lagator, Darko Drljević i Danilo Ivezić.

Prisutne je u ime Vijeća pozdravio predsjednik   Dušan Mišković, a Izložbu je otvorila u ime Društva „Montenegro“ Milanka Bulatović.

„…Prije nekoliko dana, tačno na njegov rođendan, iz Šandorfa- Baden Vitemberg- Njemačka, stigla je vijest da je Darko Drljević osvojio PRVU NAGRADU za karikaturu u konkurenciji 661-og autora i njihovih 2665 radova, iz 82 zemlje svijeta. Bila je to njegova 193- ća nagrada za karikaturu, što ga svrstava u najuži krug svjetskih karikaturista koji se nadmeću na najistaknutijim internacionalnim festivalima, salonima i izložbama… Darko je prije svega likovni umjetnik, a svojom prirodnom nadarenošću uspješno se dokazao i u drugim sferama umjetničkog stvaralaštva. Njegov istančani smisao za humor i satiru učinio ga je bliskim svima koji drže do spontane i i iskrene komunikacije, ljudskih sloboda i pravih vrijednosti. U epicentru njegovog slobodnog stvaralačkog individualiteta nalazi se karikatura kao svojevrstan pristup u definisanju globalnih dešavanja, posmatranih kroz hiperboličnu prizmu nepredvidive stvarnosti…Uvrštavajući se ogromnim trudom i radom, samostalno i na brojnim kolonijama karikature i likovnim kolonijama, Darko je došao do jedne moderne satirično- likovne sinteze koja ga drži u sam vrh svjetske karikature, kada je u pitanju festivalska- salonska karikatura… Zbog svega ovoga stigla je i ova predivna monografija. Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, prepoznalo je da neko iz domovine odašilje moćne signale koje čitav svije prepoznaje i hvata: uhvatili su ih i ini pa nagradili Darka Drljevića, što nam svima može biti na ponos.“- rekao je između ostalog LUKA LAGATOR u svom obraćanju na predstavljanju Darkove monografije.

„Danas kada dominira ideologija „mase“ (na ulici ili izvan nje), zajedništva na nacionalnoj osnovi, gdje pojedinac ili osoba nemaju pravo na ličnost, pogotovo ako je drugačiji ako nije „naš“, mi danas ovđe u Crnogorskom domu svjedočimo toj osebujnosti, posebnosti pojedinca odnosno ličnosti. Priča o Dirku Drljeviću je priča o ličnosti izvan uobičajenog, „masovnog“. Darko je ovđe sam protiv njih, nema skrivanje iza mase, iza nekog drugog. Svojom pronicljivošću protiv onih, protiv nepravde, nepotizma, bahatosti, osionosti, zla, nasilja nad drugim i ovom jadnom zemaljskom kuglom- od individualnog do globalnog. Darko kao osoba, ličnost, ne imaginarni lik, izložen javnom i onom nepravdom u njoj.

Posebnu zahvalnost za štampanje ove monografije, kao njen urednik upućujem Gradu Zagrebu koji je financirao ovaj projekt, Dragom Savićeviću na izuzetnom naporu u njenoj izradi i kvaliteti, Skener studiju kao suizdavaču i svim onim pojedincima koji su na bilo koji način doprinijeli njenom izlaženju, ovdje prisutnima i s ove i s druge strane stola. Vama svima hvala na ovoj VEČERI IZVRSNOSTI…“ riječi su urednika monografije Danila Ivezića.

NATAŠA RAŠOVIĆ o MONOGRAFIJI DARKO DRLJEVIĆ:

Držeći u ruci monografiju Darka Drljevića, impresivnu, vrhunski štampanu knjigu od skoro 200 stranica, čini mi se kao da sam zalutala u jedno drugo vrijeme. Vrijeme kad je kultura, umjetnost bila cijenjena, a umjetnici su držani kao vrijedni, nadasve cijenjeni članovi društva. Takva je bila i atmosfera na otvaranju izložbe. Sakupilo se tu probrano društvo karikaturista, od Srećka Puntarića, Damira Novaka, Ratka Maričića, Davora Trgovčevića…, a Petar Pismestrović je potegao čak iz Austrije da dođe na jedan takav rijedak događaj. Jer kad se kaže rijedak, ma to je umanjenica, danas da se štampa monografija jednog karikaturiste je nezamislivo. A evo, to se ipak desilo!

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, urednik Danilo Ivezić te Skener studio d.o.o. odradili su vrhunski posao. Monografija je to koja svojom kvalitetom nagrađuje autora, te svima nama ostalima govori - ipak umjetnost vrijedi onima koji znaju gledati šta u biti ostaje iza jednog naroda. Nitko od nas neće ostati kako se kaže za sjeme na ovoj zemlji, ono što ostaje je umjetnost. Bila to slika, kip, ispjevana pjesma….ili karikatura. To je ono što govori o veličini jednog naroda i snazi ljudske duše.

Ovom monografijom Darko Drljević zaokružuje jedan dio svoje rada, no kako radi o mladom autoru, rođenom 1962., u očekivanju smo i dugoga dijela. Drljevićev početak u karikaturi bio je u novinama, tu je „ispekao“ svoj izričaj . No promijene koja dolaze 90.-tih te dolaskom „demokracije“ polako kao i svi karikaturisti gubi mjesto za objavu. Karikaturu zamjenjuju oglasi, a urednike marketing menadžeri. Srećom Drljević otkriva novo mjesto za rad, a to su svjetski festivali karikature. Veoma brzo svojom se kvalitetom probija u sam vrh. Polako mu se i mijenja stil karikatura, rafinira crtež, te brusi do savršenstva formu. Sam podatak da je do sada osvojio skoro 200 nagrada fascinira. Treba se naglasiti kako na svaki festival dođe po par tisuća radova pa samo uči u katalog je već veliki uspjeh. Praktički ne postoji u svijetu festival karikature gdje nije učestvovao. Bio je i član međunarodnih žirija, a njegovi radovi izloženi su u brojnim svjetskim muzejima karikature.

Monografija Darka Drljevića valorizira karikaturu te nam daje nadu za umjetnost u cjelini. Priča čovjeka od pećine do danas ispisana je rukom umjetnika, i ta priča je ono najljepše što ostaje iza čovjeka.

 

 

POZDRAVNI TELEGRAM DRAGANA MITOVOG ĐUROVIĆA UČESNICIMA I ORGANIZATORIMA PREDSTAVLJANJA MONOGRAFIJE

 

 

Dokument