povratak na sve vijesti

NAGRADA NATAŠI RAŠOVIĆ

ponedjeljak, siječnja 07. 2019.

Karikatura deve koja se smije gledajući ravnu pomrčinu na festivalu SICACO2018. u Koreji u selekciji od 1588 karikatura dobila „honorable mentions“ diplomu.

Ako niste znali, po nekima mi živimo na ravnoj ploči. To nisu pojedinci koji su zgibali iz psihijatrije Vrapče ili neke srodne ustanove. To je pokret koji ima svoje sljedbenike po cijelom, ravnom svijetu. Naravno, i mi nismo izuzetak.

Eto tako, sad nismo samo zemlja u kojoj je lov na vještice ostao sve do 18. stoljeća. Nego smo nakon malo pokušaja utuvljivanja znanstvenih činjenica zaključili, idemo opet natrag. Poznata rečenica -Žene slijede Sotonu jer su defektne u duhu i tijelu – dominikanca Kramera, autora vodiča lova na vještice, popularnog Vještičjeg malja, tako lijepo zvuči domaćim mužjacima i odzvanja onako ravno, pravo u glavu.

Naravno ne treba preskočiti ni nas žene. Ima eto žena, majka, kraljica  koje se svestrano slažu sa svojim ravnoglavim muškarcima.

I onda pokušaj pričati sa djetetom, curicom koja odrasta u takvom društvu. Ne postoji više onaj neugodan razgovor kojim su naši starci priznavali da nema Deda Mraza. Danas to nije neugodan, već bolan razgovor. Znam, u srcu znam. Ona vrijedi puno više nego da bude žena, majka, kraljica. Puno više nego da bude „drugotna“ naspram „prvotnom“ mužu i muškarcu. No takav razgovor je nemoguć u današnjoj pomrčini zbilje, u pomrčini koja ne priznaje znanost i gdje vjera diktira stvarnost.

Pomrčilo nam se…sve.

Tako na kraju ispada, u pravu su. Ja živim na ravnoj Zemlji.

NATAŠA RAŠOVIĆ

 

DIPLOMA

NAGRAĐENA KARIKATURA- DEVA KOLA GLEDA POMRČINU