povratak na sve vijesti

SEMINAR S TEMOM - MEDIJI I NACIONALNE MANJINE U RH

utorak, lipnja 11. 2019.

U Opatiji je 5. lipnja 2019. u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, održan seminar „MEDIJI I NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ“ – ZAŠTITA MANJINA I ULOGA MEDIJA U DEMOKRATIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA.

 

Otvarajući skup predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri posebno su ukazali na važnost ovog seminara u smislu uloge medija i informacija kao strateških pretpostavki za unapređenje položaja nacionalnih manjina u društvu te daljnjeg razvoja kulture dijaloga, borbe protiv stereotipa i uopće unapređenja ljudskih prava.

U izlaganjima i raspravi istaknuto je da HRT pravovremeno i realno izvještava o zastupljenosti nacionalnih manjina u programima javnog servisa, ali da je upravo iz tih izvješća razvidna podzastupljenost manjina u programima te da se ne ispunjavaju obveze sukladno članku 47. Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 2018. – 2022. To se prvenstveno odnosi na postotak koji je posvećen nacionalnim manjinama u tim programima, a koji ne prelazi 1,6% u 2018.godini.

Također je ukazano je na skandalozne pojave u programima HRT-a koji se odnose na prepuštanje prostora javne televizije, promotorima povijesnog revizionizma te ekstremno desnih i filoustaških uvjerenja, što je nedopustivo.

Također je upozoreno na pitanja vezano za tiskane medije, kako većinske tako i manjinske, sa posebnim naglaskom na negativni utjecaj pojedinih internetskih platformi kojima se širi netrpeljivost i govor mržnje vezan ne samo nacionalne manjine već i za sve ostale manjinske grupacije u društvu.

Ujedno je ukazano na nedopustivo nedovoljan broj novinara u redakciji Prizma, što onda rezultira nemogućnošću pravovremenog i kvalitetnog praćenja i izvještavanja sa manjinskih događanja.

To hitno traži osnaženje redakcije Prizme, kao i proširenje suradničke mreže kako bi se osiguralo pravovremeno i objektivno informiranje vezano za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa naglasio je da 60% izvještavanja o nacionalnim manjinama otpada na emisije „Manjinski mozaik“ i „Prizma“, podsjetivši da su u izvještaju za 2017.godinu u kvotu prostora o manjinama ušle vijesti o aktivnostima Željke Markić prema „Novostima“, izbjeglica iz Nigerije, otvaranje restorana sa specijalitetima iz Afrike i podizanje zastave Zagreb Pridea, što ukazuje na nepoznavanje konteksta izvještavanja o nacionalnim manjinama.

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je prvi od svih dosadašnjih ravnatelja HRT-a uzeo učešća u ovom seminaru, istaknuo je da HRT daje izuzetnu pozornost nacionalnim manjinama, ali da su u ovom trenutku obzirom na sve okolnosti zahtjevi veći od mogućnosti. No, najavio od toga Bačić je najavio da će se sve poduzeti kako bi se kadrovski ojačala redakcija Prizme kao i programi za nacionalne manjine. Složio se sa zahtjevom da se informacije o nacionalnim manjinama iz političkog, javnog i kulturnog života uključe i prenose u svim programima HRT-a, jer bi drugačiji pristup bio getoiziranje manjinskog programa.

Sudionicima su se svojim izlaganjima obratili i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine prof.dr.sc. Milorad Pupovac, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, prof. dr. sc Siniša Tatalović, prof. dr. sc Gordana Vilović, doc. dr. sc. Antonija Petričušić te Željka Mandić, novinarka HRT-a.

Preuzeto sa: www. savjet.nacionalne-manjine.info