povratak na sve vijesti

NAGRADA I PLAKETE ČASOPISA KOMUNA

srijeda, travnja 21. 2021.

Godišnju nagradu časopisa „Komuna“ akademiku Radovanu Radonjiću 20. 4. 2021. uručio je gradonačelnik Podgorice dr. Ivan Vuković na svečanosti u Modernoj galeriji u Podgorici. Dobitnicima specijalnih plaketa dr Sofiji Kalezić i Draganu B. Peroviću, nagrade je uručio akademik Zuvdija Hodžić, a Borislavu Cimeši i Šukriji Žutom Serhatliću mr. Nela Savković-Vukčević.

Uručujući nagradu akademiku Radonjiću gradonačelnik Vuković je između ostalog rekao:

" On je čovjek izuzetne stvaralačke energije i nesvakidašnje radne etike, ponosni antifašista i iskreni patriota koji je onda kada je trebalo ljubav prema domovini znao sačuvati i od nje same. Poznajem ga kao izuzetnog profesora koji je svoje studente, uključujući i moju malenkost, učio tome da sloboda nema cijenu i da moralni ispravni stav nema alternativu"...

Uz napomenu da je veoma uzbuđen jer dobija visoko priznanje koje nije očekivao, profesor Radonjić kaže:

"Posljednje priznanje, prije ovoga, bilo je 1980. godine. Nemam riječi kojima mogu izraziti i zadovojstvo i zahvalnost onima koji su procijenili da me ovako lijepo, u ovim danima, nagrade. Što se mene tiče, obećavam da ću ovo pamtiti dok sam živ. Mislio sam da sam svoju posljednju, 62. knjigu, napisao prošle godine. Ali me dobitak ove nagrade natjerao da prekršim obećanje dato sebi i da počnem da radim na još jednoj knjizi koju sam završio danas prije podne i nju sam posvetio časopisu „Komuna“...

Objasnio je da je ovu knjigu napisao na temelju tekstova koji su objavljeni i predstavljaju kritički osvrt i projekciju kako će završiti Crna Gora.

" Uz te tekstove dao sam i dva za koja sam računao da će biti od koristi čitaocima koji su neupućeni u tu materiju, od kojih se jedan odnosi na predmodernu organizaciju crnogorskog društva i države, a drugi na fenomen crkve, da bi mi znali što je ona, što je njen posao i zašto ona čini ovo što čini - naglasio je Radonjić, uz napomenu da je otpor odgovor na današnju aktuelnu društveno-političku situaciju Crnoj Gori.

Direktor „Komune“ Amer Ramusović je kazao kako se ove godine navršava tačno decenija postojanja od kako se „Komuna“ pojavila na medijskom prostoru Crne Gore.

" Dakle, poslije deset godina kvartalnog izlaženja kada je nedavno štampan poseban tematski broj posvećen crnogorskim vodama, čak na 44 strane, Komuna je ispisala ukupno do sada 1.116 strana sa oko 250 uglednih autora, objavila više od 1.200 nasova koji su ilustrovani sa preko 3.500 fotografija - istakao je Ramusović.

Uručivanje nagrade: dr. Ivan Vuković i akademik Radovan Radonjić