povratak na sve vijesti

PROTEST NA CETINJU

ponedjeljak, rujna 13. 2021.

Crna Gora je država svih njenih građana. Ne smije se dozvoliti daljnja fašizacija i klerikalizacija crnogorskog društva, poručeno je, između ostalog, sa protesta na Cetinju, koji je održan 12. 9. 2021., a koji je jedan od najmasovnijih patriotskih skupova kojem je prisustvovalo više od 10.000 ljudi.

Na skupu je pročitan i Belvederski proglas u kojem su slobodni građani poručili da neće pristati na daljnja ponižavanja, obespravljenija, progon, brutalnu represiju i kršenja Ustavom zagarantiranih prava, i pozvali premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića da ,,podnesu ostavke i prihvate odgovornost za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima“.

„Braneći dostojanstvo svoje zemlje i ne dozvoljavajući dominaciju ,,srpskog sveta“ nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima. Naočigled međunarodne zajednice, pred očima NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starice, žene i djecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom prijestonicom. Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva, posredstvom premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da pokažu pokornost Aleksandru Vučiću“ - poručuje se u proglasu.

Na Dvorskom trgu okupljenim građanima su se obratili i crnogorski intelektualci - Boban Batrićević, Andrej Nikolaidis, Anđa Kapičić...

„Grad su nam, po nalozima tuđe države, zasuli šok bombama. Suzavac i teror je jezik sile i jezik mržnje. Za razliku od njih, mi smo, i 5. septembra i danas, odlučni da govorimo jezikom mira i tolerancije“ – kazao je Batrićević.

Istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić poručuje: „ da druge države nemamo, a da iz ove nećemo“!

„Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo“ – poručio je Nikolaidis.

 Fotografije Stevo Vasiljević- preuzeto sa sajta pobjeda.me

SKUP NA CETINJU IZ ZRAKA:

https://www.youtube.com/watch?v=9VhNqP3Zvwk&t=15s