povratak na sve vijesti

MIRNI PROTEST NA CETINJU 22.8.2021.

ponedjeljak, kolovoza 23. 2021.

Nećemo dopuštiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju- piše u usvojenoj Deklaraciji

Aktivista za ljudska prava Peđa Vušurović pročitao je na protestu Deklaraciju koja je usvojena aklamacijom na skupu.

„Mi slobodni građani Crne Gore, slobodnom voljom danas smo se okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koje su Crnu Goru održale kroz vjekove - poručeno je sa Cetinja.

Danas smo izloženi sveskolikoj diskriminaciji- etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te bjesomučnom propagandnom ratu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, uu kojim nas žele predstaviti uzurpatorima vjerskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve ljuske i božije zakone.

Ne branimo mi srpskim patrijarhu da ustoliči svog namjesnika u objektima koje je izgradila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dopuštamo taj okupatorski čin u stolici SV. Petra, u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode.

Ne dozvoljavamo ga posebno zašto zašto im je potreban kao simbolistički dokaz našeg pristanka na okupaciju od strana onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavca, ni kao muslimane, ni kao katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju jezik ni crkvu, ni državu ni kulturu.

Zato poručujemo domaćoj i stranoj javnosti da:

1. Druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u "srpski svet".

2.Crna Gora može se opstati kao europska i euroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažiti prava svih koji u njoj žive - bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelnicima 2006. godine obnovljena Crna Gora.

3. Crna Gora je kroz istoriju bila utočište svima slobode ištućima, a današnji Crnogorci nisusu lažna nacija no vjerni baštinici slobodarstva koja su nam izborila preciznost

4. Nećemo dopustiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju mi ​​Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju.

5. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija; to je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi

6. Crna Gora je vjekovima dio europske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za europske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka “

Sa skupa na Cetinju 22.8.2021. 

VIDEO ZAPIS SA CETINJSKOG SKUPA:

Slike i video: portal Antena M