povratak na sve vijesti

POSLIJE 16 MJESECI, IZLOŽBA U CRNOGORSKOM DOMU

ponedjeljak, lipnja 21. 2021.

Nakon šesnaest mjeseci prisilne pauze nastavljena izložbena aktivnost u Crnogorskom domu u Zagrebu. 17. 6. 2021. otvorena samostalna izložba Jasmine Blažić

POSLIJE 16 MJESECI, IZLOŽBA U CRNOGORSKOM DOMU!

Izložba Jasmine Blažić: „ISKORAK IZ OKVIRA“, otvorena je 17.6.2021. godine u Crnogorskom domu.

Prije šest mjeseci (2/2020), netom prije proglašenja strogih epidemioloških mjera i zatvaranja, potomka i potresa, bila je otvorena i trajala izložba skulptura autorice, polaznice iste grupe prof. Radaka, a da se ni jedna (gipsana) skulptura nije srušila niti razbila, iako je u prostoru bilo svega!

Ova izložba održana je u prisustvu nekolicinskih članova i članova Društva „Montenegro“ i autoričnih gostiju, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Pored toga, otvaranje i cijela izložba snimaju se i moći će se pogledati na youtube kanalu, a poveznica će biti objavljena na stranici www.vijece-crnogoraca-zagreb.hr .

Izložbu je otvorila Milanka Bulatović, predsjednica Društva, profesor Frane Radak govorio je o autorima i njenom stvaralaštvu. Posebna je poslastica profesorskog malo „predavanja“ o umjetnosti, sa asocijacijama na konkretne radove-moći će se poslušati i pogledati na youtube kanalu. Bez obzira na ograničeni broj prisutnih, bilo je zadovoljstvo otvoriti ovu posebnu izložbu na „stari“, način, vidjeti zadovoljstvo autorice i njenih kolega i prijatelja, sa željom da se ubuduće „gužvamo“ u prostoru!

Evo i nekoliko redaka iz životopisa i stihova autorice:

Jasmina Blažić rođena je u Zagrebu, živi u Trnju, išla je u gimnaziju u Trnjanskoj ulici, dobar dio radnog vijeka provela je na Trnju, napisala knjigu o Trnju, sada rado posjeti svog mentora, akademskog slikara Frane Radaka u njegovom ateljeu u Trnju. Cijeli život je na neki način posvećen umjetnosti i usavršavanju, kroz radionice crtanja, akvarela, prepletanja niti na tkalačkom stanu i kroz pretvaranje misli i osjećaja u materijalnom keramikom. A u ovo vrijeme zatomljenosti, sreća je učitelj učitelja koji te uči, osim zanatskih vještina, i kako doprijeti do svog unutrašnjeg svijeta i usuditi se potom podastrijeti ga drugima.

Jasmina Blažić je po zanimanju diplomirani građevinski inženjer, pisac i pokušava odlučiti na koji način biti slikar, ali malo malo upozna neku novu slikarsku tehniku ​​i otuda toliko raznolikih slika. Najveći dio pisanih objava svrstava je u grupi hrvatskih pisaca znanstvene fantastike i fantazije.

Sada je u mirovini, ali treba otkriti još puno svjetova i boja uokolo nas, u takvim trenucima načina zaustaviti vrijeme i uobličiti ga kroz sliku i riječ.

STVARANJE

Istražujući svijet

Dopiremo do središta

Stvarnoga sebe.

Svaki put tako

K sebi se vratimo

Po novu vještinu.

Dobro je znati

Da iskoračiti iz okvira možeš

Uvijek na drugačiji način.

 

Milanka Bulatović

 

OTVARANJE IZLOŽBE MOŽETE POGLEDATI NA:

https://youtu.be/i8ocQWTvyIo

 

 

Dokument