povratak na sve vijesti

GODINE PRKOSA I PONOSA

petak, srpnja 09. 2021.

Povodom obilježavanja jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske historije, Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, organiziraju izložbu pod nazivom 80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA.

Jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u prebogatoj crnogorskoj historiji je 13. jul: Dan opštenarodnog oružanog ustanka i Dan državnosti Crne Gore. Trinaestojulski ustanak je crnogorski odgovor na jedno od najvećih zala ovoga svijeta- fašizam i nacizam, nije jedini, ali je jedinstven.

Obilježavajući 80. godišnjicu 13-to julskog ustanka Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Matice crnogorske realizirali su projekt IZLOŽBE pod nazivom: 80 godina 13. jula 1941-2021 GODINE PONOSA I PRKOSA.

Izložbu čine dvadeset dva ilustrirana panorama sa fotografijama i dokumentima iz razdoblja pripreme ustanka i događanja nakon toga, dvojako na crnogorskom i engleskom jeziku.

Autori izložbe su povjesničar dr. sc. Adnan Prekić, povjesničarka mr. sc. Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović - generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić - predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Tekst za katalog izložbe napisao je dr. sc. Adnan Prekić. Total dizajn potpisuje Suzana Pajović.

Iz kataloga izložbe:

"Da li postoji simbol koji se jednom dogodio ili datumu, objedinio slobodarske tradicije Crne Gore, kao opštenarodni ustanak podignut u zoru 13. jula godine?

Kao što je teško pronaći slojevitiji simbol slobodarske tradicije Crne Gore, još teže je nekome sa strane objasniti razloge zbog kojih je narod Crne Gore ustao na oružje u trenutku kada su fašisti kontrolisali cijelu Europu? Međutim, upravo okolnosti u kojima je ustanak podignut, njegov obim i vrijednosni sustav koji je afirmisao, učinili su ga jednim od najsvjetlijih trenutaka milenijumskih istorija Crne Gore. Ustanak, koji po svim parametrima predstavlja vojni i politički fenomen Drugog svjetskog rata. Ustanak koji će ostati zapamćen kao najveći i najorganizovaniji otpor okupacije u Evropi tokom 1941. godine. Taj otpor, biće organizovan na idealima koji su ugrađeni u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha Crne Gore.Tradicije i ideje 13. jula postaće kamen temeljac savremene Crne Gore, a vrijednosti slobode, antifašizma,

Prva u nizu izložbi u Crnoj Gori u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta i uz podršku Glavnog grada bit će otvorena 9. 7. 2021. u Skupštini Glavnog grada.

Na otvaranju izložbe govoriće predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović. Medijator programa je glumica Dubravka Drakić.

U Hrvatskoj će izložba biti otvorena 10. 7. 2021. na tradicionalnom Petrovdanskom saboru Crnogoraca Hrvatske koji se organizira u povodu 13. jula Dana oružanog ustanka i Dana državnosti Crne Gore, koji će ove godine održati na Golubinjaku (Gorski kotar).

Na otvaranju cjelokupnih manifestacija govoriće Danilo Ivezić, predsjednik NZCH i Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Nakon toga izložba će biti organizirana u Umagu, Puli, Splitu i Zagrebu.

 ILUSTRIRANI  KATALOG IZLOŽBE:

 

 

Dokument