povratak na sve vijesti

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ZVICERIMA

ponedjeljak, travnja 24. 2023.

U znak śećanja na porodicu borca Za pravo, čast i slobodu Crne Gore Petra Zvicera, stradale od srpske žandarmerije tokom “Bijelog terora”, u selu Rokoči, u Cucama, 23. 4. 2023., otkriveno je spomen-obilježje. Spomen-obilježje porodici Zvicer otkrili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Stevan Radunović. OsvJeštao ga je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Događaju je prisustvovao veliki broj građana.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje  Nikola Đurašković  kazao je da se „na stogodišnjicu krvavog pira srbijanskih žandarma nad nedužnom đecom zelenaša i heroja Petra Zvicera i odmazdom porodičnim lomačem u Rokočima, ne obilježava samo ovaj tragičan datum sjećanja crnogorske istorije već i datum na nevine stradalnike bijeloga terora, nezapamćeni primjer bezumnog nacionalizma, osvete i zvjerskih zločina nad crnogorskim komitima i patriotama čiji organizatori, izvršioci, podstrekači i saučesnici nikada nisu krivično odgovarali.“

“Svaka žrtva zaslužuje pravdu i svaki narod pravo na sjećanje i kulturu poštovanja onih koji su se žrtvovali za njegovu slobodu i identitet, kako mu se istorija ne bi ponavljala, ni kao tragedija, ni kao farsa”, rekao je Đurašković.

On je rekao da „Cetinje kao crnogorska prijestonica i Grad Heroj, zajedno sa pokretačima inicijative, građanima i patriotama, snažeći vjekovnu tradiciju crnogorskog slobodarstva i svijetlih tekovina antifašizma koje su naše trajno opredjeljenje i vrijednosni sistem, iz pijeteta prema čistoj i nevinoj žrtvi crnogorske nejači i mučeništvu Petrove babe, majke, žene, sestre i brata – ovim činom odaju duboko poštovanje porodici Zvicer i podižu spomen-obilježje kao simbol za pamćenje, ponos i nauk budućim generacijama utemeljen na kulturi sjećanja i istini o borcima za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore, koja je sustavno decenijama bila marginalizirana.“

Prema njegovim riječima istorija nam je pokazala da se Crnogorci znatno bolje odupiru fizičkom nasilništvu nego povijesnom revizionizmu, ideološkim i propagandnim manipulacijama.

Zato je, poručuje, naša dužnost i moralna obveza, ali prije svega dug prema nevinim žrtvama ovog svirepog zločina, da osvijetlimo i ovu tragičnu epizodu naše povijesti ukazujući na nužnost kolektivnog pamćenja koje će nas opominjati da nikad ne zaboravimo kako nam se ništa slično, nikad više ne bi ponovilo.

(portal: Aktualno.me)