povratak na sve vijesti

Otvorena izložba „Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru“

srijeda, listopada 18. 2023.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb je 18.10.2023. godine u Crnogorskom domu u Zagrebu organiziralo otvaranje izložbe visokokvalitetnih reprodukcija slika „Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru“.

Na otvaranju su bili brojni gosti i uzvanici iz Hrvatske, pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj, predstavnici Veleposlanstva Crne Gore u Hrvatskoj te predstavnici Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“ iz Crne Gore: Predsjednik Fondacije Srđa Martinović, član Savjeta Fondacije Slavenko Jovanović i direktor Fondacije Milorad Aleksić.

Tijekom uvodne svečanosti Predsjednik Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“ Srđa Martinović objasnio je prisutnima da je ovaj njihov slikarski projekat, koji je Društvo „Montenegro“ Zagreb ovom prigodom dovelo i u Hrvatsku, rezultat intenzivnog rada s brojnim crnogorskim institucijama i arhivima kao i brojnim tamošnjim slikarima. Ideja je bila sljedeća - europske države su radinost slikanja portreta svojih vladara započele još u 14. stoljeću tijekom renesanse, kroz aktivnosti najvećih slikara toga doba. U Crnoj Gori na žalost postoje brojni vlastodršci koji nikada nisu naslikani i zbog toga im se danas ne poznaje lika u grafičkom i slikarskom smislu. Upravo je taj nedostatak motivirao Fondaciju da napravi projekat kojime će kroz formu slikarskog natječaja iznjedriti likovna rješenja za sve vladare četiriju velikih crnogorskih dinastija: Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i dinastije Petrović – Njegoš.

O kvaliteti i umjetničkim dometima slika stručno i profesionalno mišljenje dali su članovi Komisije za ocjenu radova, povjesničari umjetnosti, poznati umjetnički stvaraoci i grafički dizajneri: Dimitrije Popović, Ljiljana Zeković, Aleksandar Čilikov, Sandra Mihaljević. Na natječaj se prijavilo više od 40 akademskih, profesionalnih i amaterskih slikara, naivaca, studenata i učenika slikarstva - različitih godina i stilova - nekih više a nekih manje afirmiranih u javnosti, a najveći su im izazov predstavljali upravo oni vladari za koje ne postoje nikakva ranija likovna rješenja. Tražilo se da portreti budu u stilu realizma kako bi predstava vladara bila vjerna i upečatljiva.

Predsjednik Fondacije rekao je i nekoliko riječi o povijesti i ideji vodilji same Fondacije te se Društvu „Montenegro“ zahvalio na  domaćinskom prijemu.

Izložbu slika Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru organiziralo je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

 

Tekst i foto: Bojan Radulović