povratak na sve vijesti

DANAS JE 78 GODINA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

utorak, svibnja 09. 2023.

„Radosno jutro pobjede ozarilo je našu zemlju. Završio se najstrašniji, najubilačkiji, najnevjerovatniji rat, za kojeg je čovječanstvo ikad znalo. Zaustavili su se tenkovi u svome trku. Avioni nijesu uzlijetali. Granate nijesu izletjele iz grla topova. Kako je radosno, kako je neobično, kako je uzbudljivo! Nema više Hitlerove Njemačke. Nema više crne snage koja je tako dugo rastrzala narode. Nema više Berlina – gnijezda fašizma. Nema Gestapoa. Nema više one ogromne besmislene mašine istrebljivanja, koja se je stvarala tokom mnogih godina.“ Ovo je početak prvog teksta u Pobjedi objavljenog na naslovnoj strani povodom pobjede nad fašizmom 9. maja 1945. godine.

Za antifašiste, međutim, vazda ima posla. Tako je i danas, 78 godina nakon što je 9. maja 1945. zadat (odsudni) udarac jednom od najvećih neprijatelja čovječanstva. Ratne strahote i razaranja ostali su kao zla opomena, čovjek je u međuvremenu dosegao izuzetan napredak u svim segmentima, uzletio je i do Mjeseca, ali se i mnogo puta stropoštao nisko, u blato. Ratni pokliči nijesu tada zauvijek umukli, zapamćeno je dosta prijetnji i čarki; Čehoslovačka je okupirana u avgustu 1968, Jugoslavija se raspala u krvi, a od 24. februara 2022. godine na djelu je bezumna agresija Rusije na suverenu ukrajinsku državu. Borba je rasplamsana, ogroman je broj civilnih i vojnih žrtava, a ne sluti se kraj krvavim napadima.

Prije više od pola vijeka Pobjeda je zapisala da nebo poslije pobjede nad fašizmom nikako da se posve izvedri. Decenijama kasnije, u 21. vijeku, opet su tmurni oblaci. Fašizam, kao ideološko-politički koncept, nije trajno u prošlosti. Kako nas upozoriše prekaljeni ratnici, vojnički je poražen jedan njegov oblik, ali su ideje fašizma žilave, taj virus ,,mutira“ u razne varijante i brutalno je opasan kad se preruši u moderne političke odore. Istrijebljen nije, povampiren jeste, pa zato opreza nikad dosta.

Danas se navršava 81 godina otkad su u Nikšiću pogubljeni Čedomir Ljubo Čupić, narodni heroj čiji je osmijeh postao simbol borbe protiv fašizma i Joka Baletić, djevojka koja je prkoseći neprijatelju sama stavila omču oko vrata.

Ljubo Čupić (1913-1942) bio je komesar čete u nikšićkom odredu NOP-a i narodni heroj Jugoslavije. Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmijeh na gubilištu ovjekovječeni su fotografijom, koja je postala jedan od simbola crnogorske antifašističke borbe zbog beskrajne vjere u konačnu pobjedu.

LJUBO ČUPIĆ

Joka Baletić (1924-1942) bila je bolničarka u Četvrtom udarnom bataljonu nikšićkog NOP-a. Ostalo je zapamćeno njeno herojsko držanje na suđenju i javnom vješanju jer ni na najvećim mukama okupator nije mogao da je prisili da oda niti jednog partizanskog borca ili simpatizera.

JOKA BALETIĆ

Iz teksta Radmile Uskoković Ivanović "Novi frontovi kao sjenka nad slobodom, POBJEDA 9. 5. 2023.

https://www.pobjeda.me/clanak/novi-frontovi-kao-sjenka-nad-slobodom