povratak na sve vijesti

Dokumentarni film prema scenariju i u režiji Dimitrija Popovića

nedjelja, studenog 05. 2023.

Svestrani crnogorski umjetnik Dimitrije Popović predstavio je na svečanoj premijeri 4.11.2023. svoj dokumentarni film 'Oreol mikrokozma', u Histrionskom domu u Zagrebu. Film je inspiriran djelima gospodara Crne Gore, vladike i pjesnika Petra II. Petrovića Njegoša, povodom 210. godišnjice njegova rođenja.

Popovićev petnaestominutni uradak nudi suvremeno čitanje i interpretaciju Njegoševa književnog opusa kojime se stavlja fokus ne samo na mistične, religijske i filozofske aspekte Njegoševog djela, već i na fenomen erotizma, koji je, kako Popović ističe, neophodan za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva.

Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata, uključujući interpretaciju dijelova Njegoševe poezije od strane glumca Slobe Marunovića, te sofisticirano montiranje Željka Petreša, koji je svojim vještinama dodatno obogatio vizualni i narativni dojam filma.

Dimitrijevo bavljenje ovom tematikom već je izazvalo zanimanje i kontroverze, osobito nakon izvođenja performansa ovoga ljeta na Cetinju. Popovićev performans, u kojem su sudjelovali Severina i glumac Slobo Marunović, izazvao je burne reakcije i osude iz srpskih medija, koji su autore neopravdano optužili za blasfemiju i oskvrnuće Njegoševog lika.

U Histrionskom domu Dimitrije Popović je za „24 sata“ rekao da je Njegoša htio prikazati kao „kompleksnog autora čijem djelu uloga erosa daje posebnu dimenziju“.

„Mistično i senzualno su dvije dominantne karakteristike mog filma koje govore o tragičnosti Njegoševog poetskog genija. Također film je i alegorija o čovjekovoj iskonskoj potrebi za umjetničkim stvaralaštvom“, rekao je Dimitrije.

 

Tekst: Bojan Radulović

Foto: Nenad Bogdanović