povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU 2023.

petak, ožujka 24. 2023.

Prikazivanjem dokumentarnog filma STRADANJE U MEDOVI 6. 1. 1916. u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, nastavljen projekt DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU. Ni do danas, više od sto godina od brodoloma talijanskog parobroda BRINDISI pred albanskom lukom MEDOVA (6. 1. 1916.), nijesu razjašnjene sve okolnosti nesreće kao i broj stradalih u njoj. Došli su iz svijeta da se bore za Crnu Goru i ostali na vječnoj straži.

Medovski stradalnici krenuli su iz Kanade, luka HALIFAKS, i poslije dvadeset pet dana neizvjesnog putovanja stigli u Napulj, a odatle željeznicom u luku BRINDISI  iz koje su 5. 1. 1916. zajedno s grupom doktora i velikom količinom hrane i sanitetskog materijala isplovili na parobrodu BRINDISI ka albanskoj luci MEDOVA. Na Badnji dan 6. 1. 1916. u osam sati ujutro ispred luke San Giovanni di Medova parobrod je naišao na podvodnu minu i za 15-tak minuta potonuo. Na brodu je bilo oko 540 dobrovoljaca, poginulo je 386, a spašeno 145.  Spomenik stradalim pod Medovom podignut je na Cetinju 13. 5. 1939. godine. Rad poznatog crnogorskog umjetnika RISTA STIJOVIĆA nazvan LOVĆENSKA VILA. 

Lovćenska vila, okrenuta prema Lovćenu i pjesniku "čija je sudbina pretvorena u brdo", u desnoj ruci drži mač, a u lijevoj srebrni lovorov vijenac odlučna da ga, mitski svemoćna, raskošno lijepa i stasita, a proročki zagledana u dolazeća vremena, nečujno spusti u Medovski zaliv na mjesto đe je potonuo Brindisi, iznad crnogorske "plave grobnice". (Marijan Mašo Miljić)

 

Autorica: TANJA PIPEROVIĆ

Stručni konzultatnt: ALEKSANDAR BERKULJAN

Producent: DIJANA POPOVIĆ

Ton: RADE ANĐIĆ

Snimatelji: IVAN MILOŠEVIĆ

Montaža: RADIVOJE ĆIROVIĆ

Proizvodnja: Naučno- obrazovni program RTCG  2016.

Prikazivanje omogućio: ARHIV RTCG

 

Projekcija je održana 23. 3. 2023. uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine. 

Dokument