povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU 2023

petak, veljače 17. 2023.

U Crnogorskom domu u Zagrebu je 16. 2. 2023. okviru nastavka programa DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKIM DOMU 2023. prikazan film VELJKO MILATOVIĆ : BUNTOVNIK I. dio i DRŽAVNIK II. dio

ISTORIJSKI PORTRETI

 VELJKO MILATOVIĆ

(1921.- 2004.)

BUNTOVNIK I. dio (35';33'')

DRŽAVNIK II. dio (39';30'')

Autorica: SNEŽANA RAKONJAC

Stručni konzultatnt : ŽIVKO ANDRIJAŠEVIĆ

Producent: DIJANA POPOVIĆ

Ton: RADE ANĐIĆ; ĐOKO JABLAN

Snimatelji: IVAN MILOŠEVIĆ; SLAVEN BOŽOVIĆ

Montaža: DRAGAN MARKOVIĆ

Proizvodnja: Redakcija za istoriografiju RTCG 2017.

Prikazivanje omogućio: ARHIV RTCG

Kao ljevičar i skojevac od gimnazijskih dana, Veljko Milatović pristupio je KP s osamnaest godina u predvečerje II. svjetskog rata. U borbu protiv fašizma otišao je kao student, iz NOB-a se vratio kao narodni heroj.

Prvih poratnih godina bio je jedan od čelnih ljudi OZN-e, a nakon toga ulazi u diplomaciju, novinarstvo i politiku. Iako je veći dio političke karijere proveo u Beogradu, ostavio je trajni pečat u povijesti Crne Gore, kao predsjednik Skupštine i republičkog Predsjedništva u dva mandata. Dobrovoljno se odrekao vlasti uoči raspada Jugoslavije. Devedesetih godina je stao uz one za obnovu nezavisnosti Crne Gore.

Do kraja života nosio je u sebi buntovni duh…

MIODRAG MALIŠA MAROVIĆ autor knjige VELJKO MILATOVIĆ - za koju kaže da je ROMANSIRANA BIOGRAFIJA JEDNE NEOBIČNE LIČNOSTI između ostalog kaže o Veljku Milatoviću: 

„Za takve ljude posebnoga kova i smislenih ideja, čije su vizije bile daleko ispred tadašnje partijske ideologije i birokratske prakse, nije se moglo imati slučaja. Događalo se da je Veljko otvarao vrata širom, novome, a da kroz njih uvijek nije uspio proći. jednom otvorena , ona se pred njim više nikad nije, do kraja, zatvarala. A kroz njih su, znatno kasnije, prolazili drugi..."

PROGRAM JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE.

 

Dokument