povratak na sve vijesti

GALERIJA -MONTENEGRINA-

petak, travnja 07. 2023.

Svoje ovogodišnje proljetno raspoloženje galerija "Montenegrina" izrazila je prekrasnim pejzažima i krajolicima amaterskog slikara Branislava Radulovića. Pod nazivom "Moji krajolici", u Crnogorskom domu na adresi Trnjanska cesta 35, Zagreb, otvorena je 6. travnja 2023. izložba Branislava Radulovića.

             Ovom osebujnom amaterskom slikaru to je sedma po redu samostalna izložba, te druga u Crnogorskom domu. Ako smo se u galeriji "Montenegrina" prije punih pet godina na Radulovićevoj prvoj izložbi pod nazivom "Moj svijet slikarstva" s njegovim djelima upoznali i sprijateljili, s ovom smo izložbom definitivno učvrstili i produbili to slikarsko prijateljstvo. I ovom prilikom u Crnogorskom domu svjedočili podršci i priznanju umjetnika, od strane brojnih članova društva "Montenegro", prijatelja i poštovalaca umjetnosti.

             Izložba je održana u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, a otvorio ju je Dušan Mišković - predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. Cijeli je ovaj događaj reliziran uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, ao Radulovićevim slikama govorila je slikarica Janica Šterc istaknuvši "prožetost punih i snažnih boja koje hrane dinamičnost slikarskih poteza i ideja." Šterc je članica Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i drugih slikarskih udruženja.

             Branislav Radulović rođen je 23. srpnja 1948. godine. Oduvijek je crtao, bojao i slikao te su mu još od dječje dobi govorili da bi se time trebao baviti. Ali roditeljsko nerazumijevanje umjetnosti te osobni interes za sportom, nogometom i sviranjem u rock sastavu "Faraoni" odveli su ga na kraju u svima nama dobro poznat "prosječan" obiteljski život uposlenika, sa stambenim kreditom, suprugom i dvoje djece. No 2016. godine, odlasku u mirovinu, tada već bez stalne roditeljske brige za sada već odrasle sinove, shvatio je da nešto nedostaje. To je "nešto" bilo slikarstvo, kojemu se nakon toliko silnih godina vratio s dječačkom zaigranošću i radoznalošću, kao da je nastavio tamo gdje je davno stao.

             Koliko mu danas slikarstvo znači najbolje je opisao riječima kojima je otvorio izložbu: "Slikarstvo je moja najveća strast, ljubav, sloboda i istina".

             Kada se odlaskom u mirovinu Radulović učlanio u svoje prve slikarske radionice odmah je zaprepastio svoje učitelje i vješto se uhvatio u koštac sa svim slikarskim tehnikama. Od tada do danas svoje učitelje, kolege i ostale najviše impresionira motivima krajolika, prirode, starih gradskih jezgri i građevina. Njegova prva likovna radionica bila je GUP Prečko 50+ pod vodstvom akademskog slikara Marija Slunjskoga ali se kao slikar najviše usavršio u likovnoj radionici u klasi profesora Frane Radaka na Sveučilištu za treću životnu dob POU Zagreb. Član je i likovne udruge "HUKA Art" pod vodstvom Vere Kovač. Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama po Hrvatskoj, a osim na svojim samostalnim izložbama izlagao je i na dvije skupne izložbe u Zagrebu, te na dvije međunarodne izložbe u Biogradu.

             Radulović je vrlo aktivan i dugogodišnji član Društva "Montenegro".

             U svome se govoru, sa strane zaslužnih za održavanje ove izložbe, zahvalio Danilu Iveziću i Dušanu Miškoviću, kao i svima ostalima koji su došli. Ipak, posebno se zahvalio onima koji nisu mogli biti na otvorenju au mnogo čemu su doprinjeli njegovu umjetničkom rastu. Svoje izlaganje prije samo otvorenja završio je izjavom da je većinu izloženih radova naslikao na licu mjesta u prirodi, jer je tako "neposredno najbolje osjećao vizualne senzacije".

 Bojan Radulović

Dokument