povratak na sve vijesti

SAN O ŽENI- IZLOŽBA MIREM ĐIMŠITA

četvrtak, ožujka 09. 2023.

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. Marta, u Crnogorskom domu u Zagrebu, u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, na sam praznik, otvorena je izložba Mirem Đimšita - „San o ženi“.

SAN O ŽENI

 

„BUDI HEROINA SVOGA ŽIVOTA, A NE ŽRTVA!“

(Nora Ephron)

 

 

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. Marta, u Crnogorskom domu u Zagrebu, na sam praznik, otvorena je izložba Mirem Đimšita - „San o ženi“.

Uvodno je Milanka Bulatović, predsjednica Društva, govorila o 8. Martu i dala pregled nastanka ovoga praznika kroz povijest, nastalog borbom za ljudska prava i posebno prava žena. Bila je to i jest, dugotrajna borba, koja i danas traje. Evo nas u 2023. godini, a već 78 godina imamo pravo glasa! Koje li ironije! Nove, mlade generacije nastavljaju i neće dozvoliti poništavanje već davno izborenih prava, kao i dostignutog civilizacijskog nivoa i širenja prava i sloboda.

Nakon uvoda, predstavljena je umjetnica, Mirem Đimšita.

Mirem je dugogodišnja članica našega Društva, aktivna na, ne samo  njoj  bliskim programima, već sudjeluje, što nas posebno raduje,  i u ostalim programima, nalazeći, kao i dio ostalih gostiju, zanimanje za naše aktivnosti. 

Autorica ima prebogat opus tematskog stvaralaštva, a ovom izložbom sa nizom ženskih portreta, dala nam je žene u raznim situacijama i emotivnim stanjima, povezujući nazive radova, mogli smo uočiti sa kolikim umijećem, naoko stvaralačkom lakoćom, sve to prepoznajemo.

Prof. dr. sc. Antun Bauer o ovom dijelu Mireminog stvaralaštva , jezgrovito kaže: „… Bogati opus njenih radova je posvećen liku žena. S izvanredno profinjenim osjećajem ženstvenosti stoje te žene i u svojem pokretu figure prezentiraju ženstvenost. To je još potencirano kolorom, koji u svom tonu odgovara suptilnosti žene. Tople nijanse tonova ilustriraju ženstveni sadržaj figure…“

Prisutnim ženama, a i muškarcima, podijeljeni su crveni karanfili, povijesni simbol ženske borbe i  radničkog pokreta za ljudska prava i bolji život .

Milanka Bulatović

Dokument