povratak na sve vijesti

TRADICIONALNI PRIJEM U ORGANIZACIJI KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

četvrtak, siječnja 26. 2023.

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba 25. 1. 2023. je u Novinarskom domu organizirala tradicionalni prijem i uručila zahvalnice najzaslužnijoj medijskoj kući, emisiji i novinaru za praćenje manjinskih događanja u Gradu Zagrebu tijekom 2022. godine. Dobili su ih Otvorena televizija Zagreb, Z1 Televizija, emisija HTV-e Prizma i glavna urednica portala www.nacionalnemanjine. hr Slavica Šarović. Priznanja je uručio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije.

Podjela zahvalnica upriličena je s obilježavanjem Međunarodnog dana vjerskih sloboda, a o važnosti uloge medija u informiranju javnosti o manjinama, kao i Međunarodnom danu vjerskih sloboda, govorio je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. – Mediji su od krucijalnog značaja ne samo za većinu već upravo za manjine i čestitamo ovima koji se trude da prate tu problematiku. Moram upozoriti na mizerno praćenje manjinske problematike, HTV ima četiri programa 24 sata, a po njihovim podacima prošle godine tretirali su manjinska pitanja samo u 1,03 posto programa. Praćenje manjina je veoma bitno zbog integracije. Stalno govorimo o toleranciji, to je pojam koji znači da ako nekoga tolerirate – trpite ga, ali radije bismo govorili o suživotu i razumijevanju drugog i drugačijeg. Još važnije je naglasiti ono što se tiče vjerskih sloboda – vrijeme u kojem se danas nalazimo izuzetno je izazovno po oba ova pitanja. Od izuzetnog značaja je da obilježavamo ovaj dan i zahvaljujem Koordinaciji i Gradu Zagrebu koji su dobar primjer kako se to radi. Zahvaljujem i čestitam dragim prijateljima iz medija koji promiču manjine jer od njih ovisi kakva je percepcija o manjinama. Od srca vam čestitim i ohrabrujem u ime Savjeta, uvijek smo otvoreni da sve probleme rješavamo zajedno – rekao je Tolnauer.

Predsjednik Koordinacije Juraj Bahnik je istaknuo: – Posebno želimo zahvaliti medijskim kućama koje su pratili rad udruga, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Komunikacija sa sredinom u kojoj živimo, koju nam vi poštovani kolegice i kolege posredujete potiče nas na još kvalitetniji rad, a građanima, koji nam to omogućuju, pružate informaciju da imamo njihovu potporu i nastojimo pridonijeti svekolikom boljitku u zajedničkom životu. Iza nas je teško razdoblje kad su mogućnosti neposredne komunikacije među ljudima bile otežane ili gotovo onemogućene. Važnost javnog priopćavanja u to vrijeme bila je izuzetna i svima koji su omogućili da glas o nama dopre do javnosti iskreno zahvaljujem – rekao je Bahnik.

Prisutnima se obratila i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić, a o važnosti  Međunarodnog dana vjerskih sloboda govorili su i Petar Kolovrat, glavni urednik portala moj zagreb.info, koji je s Koordinacijom surađivao na organizaciji ovoga događaja, te predstavnici vjerskih organizacija. Događaju su prisustvovali i voditeljica odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba Ljiljana Klašnja, te predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba. Ovom je prigodom otvorena i izložba Djeca oko nas u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

tekst i fotografije: Slavica Šarović