povratak na sve vijesti

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba 2023.

ponedjeljak, listopada 02. 2023.

Na zagrebačkom trgu Zrinjevcu pripadnici crnogorske nacionalne manjine i ostalih petnaestak zagrebačkih nacionalnih manjina sudjelovali su 1.10.2023. u sada već tradicionalnoj manifestaciji „Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba“.

Svaka manjina imala je svoj štand a na crnogorskom su ove godine posjetitelji mogli probati tradicionalna crnogorska jela kao što su priganice, proja, crnogorski sir i kolači, te popiti crnogorskog vranca ili rakiju.

Pošto su Crnogorci u Zagrebu dobro poznati po svojoj izdavačkoj djelatnosti, uz iće i piće nudila se knjiga „Odabrani tekstovi crnogorske istorije i njegoševo crnogorstvo“ Božidara Šekularca kao i Crnogorski glasnik, manjinska tiskovina koja se već dugo godina štampa i dostavlja svim članovima Društva Montenegro iz Zagreba ali i šire: Književnicima, umjetnicima, ostalim crnogorskim udrugama u Hrvatskoj i dalje - inozemno.

Program je započeo ujutro u 10 sati, nastupom Puhačkog orkestra ZET-a, nakon čega su prisutnim govorima pozdravili predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Armin Hodžić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Tibor Varga te izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, Luka Korlaet. .

Nakon njihovih govora došao je red na manjine da predstavi svoje nošnje tradicionalnim mimohodom tijekom kojeg je voditeljica Karmela Vukov-Colić okupljenima opisivala tko je trenutno u mimohodu, što nosi, kako to nositi te kratku povijest nošnje koja je trenutno u centru pažnje. Donat Orlić i Lidija Sekulović, članovi „Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb“, nosili su mušku i žensku nošnju, a malo kasnije su i nastupili u Zboru Montenegro čiji su također članovi, te zajedno s ostalima otpjevali „Sve ptičice zapjevale“, Kad prošetah Crnom Gorom“ i „Oj đevojko što mi reče“, uz glazbenu pratnju voditelja zbora i svirača harmonike Edina Džaferagića i predsjednika društva Montenegro Bojana Radulovića na gitari. Nastup crnogorskog zbora bio je prvi u nizu nastupa pjevačkih i folklornih skupina zagrebačkih manjina.

Program manifestacije nastavio se nastupima ostalih manjina i trajao je do oko 14 sati. U to su vrijeme sve prisutne manjine na svojim službenim štandovima napojile i nahranile posjetitelje koji će zasigurno još dugo u srcu nositi bogatstvo u različitosti koje su iskusili posjetivši te prvostopadne nedjelje Zrinjevac.

 

Tekst i foto: Bojan Radulović