povratak na sve vijesti

Crnogorci u Saboru

četvrtak, lipnja 27. 2024.

Predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCH) i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb održali su u četvrtak, 27. lipnja 2024. sastanak sa novoizabranim Saborskim zastupnikom Arminom Hodžićem, koji će u narednom mandatu u Saboru predstavljati crnogorsku, albansku, bošnjačku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Zastupnik Hodžić pozvao je Crnogorce u Sabor s namjerom da se dogovori model buduće suradnje te da iste upozna s budućim odrednicama Operativnog plana za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Hodžić je rođen 1996. godine u Zagrebu, a odrastao u Kozari Boku. Završio je Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića nakon čega je odlučio upisati studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Godine 2021. završava i prestižnu Londonsku školu za odnose s javnošću. Hodžić se kao kandidat grupe birača kandidirao i na ranijim izborima (2020. godine), no u konkurenciji sedam kandidata za zastupnicu pet manjina tada je izabrana Ermina Lekaj Prljaskaj iza koje je stajala Unija Albanaca u Hrvatskoj. Uoči ovogodišnjih parlamentarnih izbora Bošnjaci u Hrvatskoj su postigli politički dogovor i po prvi put u 20 godina izašli zajedno s podrškom jednom kandidatu – Arminu Hodžiću.

Na sastanak u Sabor su, ispred crnogorske nacionalne manjine, došli:

  • dr. sc. Dragutin Lalović, hrvatski znanstvenik, politolog i član Predsjedništva NZCH i Skupšine NZCH
  • Bojan Radulović, predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb te tajnik NZCH
  • Alija Šukurica, član Predsjedništva Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb
  • Nenad Bogdanović, član Predsjedništva Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb

Predstavnici NZCH i zagrebačkih Crnogoraca od domaćina su doznali da će on uskoro obavljati važne sastanke po pitanju Operativnog plana za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, stoga je ovaj sastanak bio pravi trenutak da se, prije sastanaka s Vladom, crnogorska nacionalna manjina izjasni oko pitanja koja ona smatra prioritetnima, kako bi se onda te teme možebitno uvrstile u Vladin Operativni plan. Bojan Radulović je zastupniku Hodžiću iznio prioritete koje NZCH već godinama pokušava ostvariti:

  • Prostor i sredstva za Crnogorski kulturni centar u Zagrebu, sa pripadajućom bibliotekom
  • Jačanje prometnih veza sa Crnom Gorom u pogledu cjelogodišnjih redovnih aviolinija te omekšavanje krutih pravila autobusnog prijevoza
  • Mjesto u Zagrebu (po mogućnosti upravo budući Crnogorski kulturni centar u Zagrebu) na kome bi bile dostupne tiskovine i knjige iz Crne Gore.
  • Omekšavanje pravila u vezi školovanja i studiranja građana Crne Gore u Republici Hrvatskoj.

Radulović je zastupniku Hodžiću naglasio da je u ovom osjetljivom geopolitičkom vremenu, koje čini prekretnicu u odnosima istoka i zapada, izuzetno bitno pomoći Crnoj Gori na njezinu putu ka euroatlantskim integracijama, te da hrvatska Vlada mora biti taj most između Podgorice i Brisela. U situaciji gdje određena regionalna sila na Balkanu pokušava Crnu Goru iskoristiti za vlastite interese i zadržati istu u geografskom, političkom i ekonomskom bespuću istoka, Radulović je apelirao da se mora iznaći načina da se u Hrvatskoj ostvare gore nabrojani prioriteti, glede Kulturnog centra u Zagrebu, lakšeg putovanja između dviju država te pogotovo olakšavanje školovanja i studiranja školaraca i studenata u Hrvatskoj.

„Nakon što ta mladost ovdje posvjedoči što je to zapad, i kako pod kišobranom Brisela to sve bolje funkcionira nego pod lovnim mrežama bačenima sa istoka, po povratku u Crnu Goru oni će u budućnosti revno i srčano raditi na približavanju svoje zemlje Europi, što bi trebao biti prioritetni interes i Brisela i Hrvatske“, naglasio je Radulović.

Armin Hodžić je obećao da će po svim pobrojanim prioritetima učiniti sve što je u njegovoj moći, ali da Crnogorci moraju znati da je on predstavnik još četiriju manjina te je zamolio za strpljenje jer je predstavljanje čak pet manjina za jednog Zastupnika ipak velik i zahtjevan posao.

Tekst: Bojan Radulović

Foto: dr. sc. Edib Ahmetašević