povratak na sve vijesti

Otvorena izložba Dimitrija Popovića u Meštrovićevom paviljonu

srijeda, veljače 07. 2024.

Jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika, slikar, kipar i grafičar svjetskog glasa Dimitrije Popović, iza kojeg je više od 50 godina umjetničkog rada, otvorio je 7.2.2024. u 19 sati izložbu pod nazivom “Mit mode” u galeriji Bačva, Meštrovićevog paviljona, a u organizaciji Muzeja Mimara. Izložba, koju čini četrdesetak radova, slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine, otvorena je performansima Branke Vučetić Atletić i Josipa Joška Tešije.

O temi i izazovima izložbe autor Dimitrije Popović je napisao: “U modnim spektaklima kao posebnim fenomenima suvremene kulture žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji; pokazuje odjevne predmete i biva pokazano. Vitke manekenke savršene građe svoj izgled, dotjeran uz pomoć rigoroznih fitnes tretmana, kozmetike, liftinga, silikona, botoksa ili filera dovode do granica stvarnog. One postaju ikone novog glamura, žive skulpture vizualnog spektakla. Taj visoko estetizirani svijet elegancije i senzualnosti u ostvarenju svoje privlačnosti računa na provjeren učinak erotskog. Eros je suptilno i s kontrolom discipliniran dizajnom odjevnih predmeta koji zajedno s kozmetikom čine bogat arsenal ikonografskih simbola…”.

Autorica predgovora kataloga izložbe - Petra Krpan - navodi: “Serijom slikarskih interdisciplinarnih radova Popović otvara nova pitanja o modi, tijelu, tjelesnosti i materijalnosti. Središnja misao ove izložbe jest žensko modno tijelo; ono koje je fluidno, metamorfno i koje je u stalnoj mijeni. Popović precizno uočava tu mijenu i bilježi je svojim raznovrsnim kombiniranim slikarskim tehnikama – od akrila do crteža – ne bi li dobio kolažnu armaturu ženskog tijela. Primjenom raznovrsnih tehnika, umjetnik ‘oživljava’ tijelo. Koristeći razne tehnike i mogućnosti, autor stvara svojevrsnu ‘mrežu’ tijela, obilježenu mnogim značenjima i simbolikama. Ideja tijela koju autor ostvaruje u svojim radovima, suprotstavlja dva pojma: unutarnje i vanjsko… Ovom serijom radova, umjetnik stvara i interpretira svoje značenje tijela kao izvedbenog događaja; tijela mode, a ne više svakidašnjeg tijela. Fokus je na ‘izvedbenosti’ tijela i uklopljenosti drugih, anorganskih elemenata u tijelu i s tijelom.”

Inspirirani radovima ciklusa „Mit mode“ na otvorenju izložbe bila su izvedena i dva performansa: „Modni kavez“

Izložba je otvorena do 25. veljače 2024.

Tekst: Internet
Foto: Bojan Radulović