povratak na sve vijesti

Ciklus filmova Branislava Bastaća u Crnogorskom domu

četvrtak, veljače 08. 2024.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ organiziralo je u Crnogorskom domu u Zagrebu 8.2.2024. projekciju tri kratkometražna dokumentarna filma Branislava Bastaća, scenariste i prvog profesionalnog filmskog i televizijskog redatelja u Crnoj Gori, koji je dao nemjerljiv doprinos crnogorskoj kinematografiji. Time je službeno započeo program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ za 2024. godinu.

Financiran od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, ovaj program je plod dugogodišnjeg rada osoblja Društva „Montenegro“ i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, koje već dugi niz godina svojim članovima i svima ostalima koji dolaze u Crnogorski dom prikazuje dokumentarne filmove geografskih, kulturnih i povijesnih tema iz Crne Gore. S obzirom da se bliži stota godišnjica rođenja Branisalava Bastaća (rođen je 1925. u Cetinju) u Društvu „Montenegro“ odlučili su da 2024. godine program „Dokumentarni film u Crnogorskom domu“ posvete upravo tom značajnom redatelju. Bastaćevi filmovi u Crnogorskom domu nisu novost, prikazivani su i ranije, no nikada nije urađen ciklus njegovih filmova koji će kroz osam projekcija trajati cijele godine. S obzirom na specifičnost programa koji se očituje već u samom nazivu istog, fokus ciklusa je na dokumentarnim filmovima Branislava Bastaća, a ne na njegovim igranim filmovima i serijama. U prvoj projekciji prikazana su tri Bastaćeva filma: „Mali voz“, „900 ruku“ i „Gdje su oni nekad bili“.

Osim financijske pomoći Savjeta za nacionalne manjine za ostvarivanje ovog programa bitna je i dugogodišnja dobra suradnja između Društva „Montenegro“ i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske s jedne strane, i Crnogorske kinoteke i Televizije Crne Gore s druge strane. U ovogodišnji ciklus filmova Branislava Bastaća uključila se u prvom redu Crnogorska kinoteka koja je filmove poslala putem internetskog transfera, zbog čega su u Društvu „Montenegro“ uz zahvalnost odlučili u Zagrebu na otvorenje programa pozvati direktora Crnogorske kinoteke redatelja Gorana Bjelanovića. Nakon kraćeg uvodnog govora predsjednika Društva „Montenegro“ Bojana Radulovića, gledateljima se s pozdravnim govorom obratio i Bjelanović. Prepustivši se opuštenoj atmosferi u Crnogorskom domu, osim o Bastaćevim filmovima Bjelanović je govorio i o crnogorskim iseljenicima, Crnogorcima u Hrvatskoj, kojima je poručio neka – iako su nastanjeni daleko od domovine – uvijek čuvaju Crnu Goru u srcu.

Što se tiče samog autora, Branislava Bastaća, treba istaknuti da je poznat po serijama „Šalajko“ i „Pješak u automobilu“, te po igranim filmovima „Sramno ljeto“ i „Dječak je išao za suncem“. Osvajao je brojne domaće i internacionalne nagrade:

 - Nagradu „Jean Vigo“ (zajedno sa Louise Grosspierre-om) osvojio je 1959. godine za „Crne marame“

 - 1961. godine dobio je Trinaestojulsku nagradu za film „Selo Tijanje“

 - 1962. godine osvojio je specijalnu nagradu Vankuver za „Mali voz“

 - 1963. godine osvojio je nagradu za režiju u Oberhauzenu, za „Žedne česme“

 - 1965. godine u Pragu je osvojio nagradu za režiju za „Putevima Jugoslavije“

Rođen je prije gotovo stotinu godina na Cetinju a umro u Beogradu 2007. godine. Imao je turbulentnu mladost, naime osim što je bio sudionik Narodnooslobodilačke borbe 1944. godine, nekoliko mjeseci je prvo bio zatočen u talijanskom logoru, a po povratku u Crnu Goru 1949. godine, gdje se zaposlio u „Lovćen filmu“ kao samostalni redatelj za reportaže, uhapšen je po drugi put i prebačen u zatvor na Goli otok. Nakon tri godine golootočkog zatočeništva ponovo počinje da snima i piše dokumentarne filmove, a svoj prvi igrani film „Sramno ljeto“ snimio je 1969. godine. Dvije godine poslije završio je Filološki fakultet u Beogradu. Njegov film „Dječak je išao za suncem“ sudjelovao je na festivalu u Berlinu 1982. godine, igrani TV film „Bijela ruža“ na festivalu u Monte Carlu 1975., dok je kratki igrani film „Dva kapetana“ uvršten u Antologiju svjetskog kratkog filma, izdanje Američke filmske akademije - Los Angeles.

Tekst i foto: Bojan Radulović