povratak na sve vijesti

Telegram saučešća Matice crnogorske povodom smrti Veljka Bulajića

četvrtak, travnja 04. 2024.

Dragi prijatelji, Smrću Veljka Bulajića izgubili ste uglednog člana Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a svi mi umjetnika koji je za sobom ostavio grandiozno filmsko djelo poštovano širom svijeta; zato Matica crnogorska, koja je uživala njegovo prijateljstvo, sa vama dijeli tugu i ponos.

Ovih dana javnost se prisjeća njegovog dugog životnog puta od bosonog dječaka iz Vilusa, partizanskog borca, učenika kod najboljih italijanskih nadrealističkih sineasta, do autora brojnih igranih filmova koji nisu samo uzdigli ugled jugoslovenske kinematografije u svijetu, već i ostali trajni kulturni spomenik epopeje naše narodnooslobodilačke. borbe, kolonizacije i tema iz povijesti i života u razdoblju izgradnje zemlje.


Veljko Bulajić bit će zapamćen kao intelektualac i stvaralac širokih vidika i snažne antifašističke energije. U retrospekciji dugog životnog i stvaralačkog puta zabilježeni su svi njegovi igrani i dokumentarni filmovi, televizijske priče, brojna priznanja kritike u zemlji inozemstva, njegove nagrade na festivalima, kao i Trinestojulska nagrada koju je dobio od Crne Gore.


U pokušaju da se odredi mjesto Veljka Bulajića u kulturi Jugoslavije, zemlje koje više nema, Hrvatske, u kojoj je živio i stvaralački se ostvario i Crne Gore, čiji je odan sin bio, ne treba zaboraviti njegove zasluge u društvenom i političkom djelovanju. Naročito njegov odnos prema Crnoj Gori. Bulajić je bio aktivni član Odbora za podizanje mauzoleja Njegošu na Lovćenu, doprinio skidanju stigme koja je pratila Crnogorce u Hrvatskoj poslije opsade Konavala i Dubrovnika, podršci referendumu za suverenost Crne Gore, inicijativama za formiranje i rad međudržavnih odbora i uspostavljanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Hrvatske. .


Među brojnim crnogorskim zajednicama rasutim po svijetu sve više je ljudi koji svojim profesionalnim ugledom i društvenim djelovanjem doprinose da se širi saznanje o Crnoj Gori, što nas raduje, i zato ćemo isticati za ugled primjer Veljka Bulajića.


Molimo vas da prenesete obitelji naše najdublje saučešće.


Predsjednik Matice crnogorske
Ivan Jovović