povratak na sve vijesti

Prva samostalna izložba Nikoline Basare Vučurović u Zagrebu

četvrtak, ožujka 07. 2024.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana žena, 7. ožujka 2024. u galeriji „Kristofor Stanković“ u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu otvorena je izložba akademske slikarice Nikoline Basare Vučurović pod nazivom „Jato trenutaka“. Izložbu je realiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz financijsku pomoć Savjeta za manjine Republike Hrvatske.

Slikarstvo Nikoline Basara Vučurović odiše izrazito ženskom energijom i izrazitom sklonosti kolorizmu. Slike su na granici između kubizma i apstraktnog ekspresionaizma s jedne, i Nikolinine osobne i samo njoj svojstvene likovnosti s druge strane. Izloženi, najnoviji njezin slikarski ciklus, prikazuje potragu za domom kroz manirizam u motivima ptica, leta i krletki.

Ova prva samostalna izložba Nikoline Basara Vučurović u Zagrebu je okupila nemali broj posjetitelja među kojima su se našla i neka poznata lica kao što su gospođa Tanja Horvatin, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine u Gradskom uredu za kulturu i civilno društvo (u svojstvu predstavnice gradonačelnika Grada Zagreba), gospodin Tihomir Milovac, gradski zastupnik (koji je došao kao predstavnik Gradske skupštine Grada Zagreba), bivši Predsjednik Hrvatskog sabora gospodin Luka Bebić, proslavljeni crnogorski i svjetski umjetnik Dimitrije Popović, pjesnikinja i znanstvenica Lidija Vukčević Vučurović, poznati grafičar i izdavač Dragi Savićević (koji je također sudjelovao u postavljanju i realizaciji ove izložbe), te mnogi drugi.

Na ceremoniji otvaranja govorili su Bojan Radulović, predsjednik Društva „Montenegro“, Lidija Vukčević Vučurović te autorica Nikolina Basara Vučurović.

„Nikolina ispisuje jednu slikovnu poemu našega vremena i njezinih krajobraza, kroz koju prolazimo lako i bez tenzija. Od dinamičnih gradskih pejzaža preko crnogorskog krša i smirujuće ljepote toka Zete, do blagosti jezerske površine nikšićkog jezera Krupca - to su detalji koji su kao istrgnuti listovi autoričine intimne i biografsko-likovne priče. Ta divna pripovijest likovnoga dnevnika sada je izložena ovdje na zidovima u formi slika, i čeka da ju pročitate“, kazao je uvodno Radulović.

Lidija Vukčević Vučurović pojasnila je prisutnima povezanost Nikoline Basare Vučurović s Crnom Gorom i Hrvatskom: „Iako rođena Beograđanka Nikolina je vezana uz Dubrovnik. Majka joj je iz tog grada i Nikolina tamo svako ljeto ne samo da provodi mnogo vremena u odmoru nego i slika. Neke od slika posvećene su konturama grada i njegovim poznatim kaletama: slike Iza grada, Uz Bužu, Kod Đardina izložene su ovdje večeras. Što se tiče povezanosti s Crnom Gorom ta linija ide preko njezina supruga koji je Crnogorac, i zato se taj milje crnogorskog krša i rijeka, Gornjeg Polja, Nikšića, Zete, tako produktivno izrazio kod nje, jer ona ipak dio godine, kao slobodna umjetnica, provodi i u Crnoj Gori“.

Lidija Vukčević Vučurović uistinu dobro poznaje Nikolinin umjetnički rad. Naime Lidija na tjednoj bazi objavljuje političko-filozofske eseje na crnogorskim portalima, podlisku dnevnog lista Pobjeda, a još prije nekoliko godina u dogovoru s Nikolinom spojila je fotografije njezinih slika sa svojim tekstovima i time dobila ilustracije koje ukrašavaju njezine pisane objave.

„Ima nešto što djeluje infantilno u Nikolininom slikarstvu, kao kod dječjih crteža. Toj vrsti figuracije Nikolina se okrenula iz razloga što kod većine slikara kada pristupaju velikim temama kao što je pitanje slobode, ljubavi, preokreta,  ritma, leta i treptaja, postoji izrazita potreba da im slikarstvo postane azil nespokoja, zbog čega na nas takva umjetnost utječe tako da osjetimo nemir, ili neku vrstu spoznajne drhtavice. Kako nas to dodiruje, iz galerije izlazimo s doživljajem snažne i nespokojne impresije. U suprotnosti s takvom vrstom slikarstva Nikolina ima rijetku sposobnost izraziti sreću i spokoj kroz prividnu infantilnost dječjeg crteža, čime u potpunosti izbjegava pretencioznost i patetiku.“

Na kraju govorničkog dijela izložbe autorica se zahvalila Lidiji Vukčević Vučurović na lijepom opisu njezina stvaralaštva te svima koji su omogućili realizaciju njezine izložbe u Zagrebu, koja se može razgledati do 21.3.2024.

 

Tekst: Bojan Radulović

Fotografije: Bojan Radulović, obitelj Vučurović