povratak na sve vijesti

Žene Crne Gore u Crnogorskom domu

srijeda, ožujka 13. 2024.

Povodom obilježavanja 8. marta Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb otvorilo je u Zagrebu izložbu koja je rezultat iznimno vrijednog projekta Olivere i Tijane Todorović. Riječ je o njihovoj knjizi na crnogorskom i engleskom jeziku „Žene Crne Gore“ izdatoj u Crnoj Gori, a koja je u Zagrebu transformirana u kulturnu manifestaciju prvog reda odnosno izložbu ilustracija žena iz crnogorske povijesti s pratećim tekstovima i objašnjenjima na koji su način zadužile Crnu Goru.

Izložbu su u Crnogorskom 13.3.2024. domu otvorili Bojan Radulović, predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, te autorice ovog projekta Olivera i Tijana Todorović. Predstavljen je svojevrsni pregled milenijumske vertikale ženskog utjecaja u Crnoj Gori. Izložba obuhvaća primjere ljubavi i ljepote, otmjenosti, moralnog integriteta i iskonske ratničke snage žena, koje služe za pouku ali i poduku, jer se dosad često uloga žene u razvoju crnogorskog društva površno promatrala. Gledano kroz prizmu stereotipa o patrijarhalnom društvu Crne Gore ponekad se za tumačenje pojedinih povijesnih ličnosti uzimaju njihove predstave iz narodnog ili književnog stvaralaštva, a ne iz činjenica i dokumenata, a često se na temelju toga izvlače zaključci o ponižavajućem mjestu žene u crnogorskoj obitelji i nepoštovanju žena. od strane muškog roda. U biti je ovdje riječ o surovosti životnih prilika i historijskih okolnosti. Ti faktori su doprinijeli tome da je žena bila u muškoj sjeni ali malo se spominje da je na drugoj strani uvijek postojala čvrsto utemeljena svijest o značaju žene kao stuba kuće, a ne samo i kuće, jer su žene u Crnoj Gori primjerice zajedno i ratovale s muškarcima u svojstvu takozvane „bijele vojske“ iu svojstvima sličnima njoj. Neovisno o tome je li riječ o ženama rođenima u Crnoj Gori, onima koje su napustile Crnu Goru ili pak o onima koje su došle u Crnu Goru i svoju sudbinu vezale za nju, sve žene koje su Todorovićke obuhvatile svojim projektom zaslužuju duboko i iskreno poštovanje. Zbog toga je ovaj ilustrirani historijski pregled, s crtežima koji oživljavaju likove tih žena, mali dio vraćanja duga tim vrijednim i zaslužnim ženama.

Projekt je u Crnoj Gori iznimno važan i popularan, a do knjige „Žene Crne Gore“ praktički je nemoguće doći. Naime, s obzirom da su se za projekt zainteresirali i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) i Europska unija – te s obzirom da te institucije traže da projekt ne bude profitan – svi primjerci knjiga koje su Olivera i Tijana Todorović tiskale razgrabljene i uglavnom su dospjele u ruke knjižnica, uglednih osoba, vodećih osoba iz organa javnih službi i vodećih osoba iz kulture Crne Gore. Ipak, u takvoj situaciji, gdje je mali čovjek na nesreću izvisio, Olivera i Tijana Todorović dosjetile su se kako tiskati još knjigu. Preuzimajući motiv iz knjige izradile su igru ​​memorije za djecu koja se kroz formu igraćih kartica jako dobro prodaje i taj će novac biti uložen u tiskanje novog izdanja knjige tako da će biti svima dostupna. Također, planira se tisak iu Hrvatskoj. Uz UN i Europsku uniju projekt su podržali i Grad Podgorica, Narodna biblioteka Radosav Ljumović te Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Izložba „Žene Crne Gore“ otvorena je za razgled u Crnogorskom domu do 3.5.2024.

Tekst i fotografije: Bojan Radulović